Czemu Francja zmienia swoje wino w żel dezynfekujący (Dział Zagraniczny Podcast#046)

3

Gość: Tomasz Prange-Barczyński

Rząd w Paryżu płaci za przerobienie 330 mln litrów wina na żel dezynfekujący, młodzi Francuzi piją dziś trzy razy mniej tego alkoholu niż ich dziadkowie, a globalne ocieplenie powoduje, że w Bordeaux nieuchronna będzie wymiana lokalnych szczepów, które są dziś zapisane w prawie jako jedna z podstaw przyznawania certyfikatów autentyczności.

O wyzwaniach stojących przed francuskimi winnicami opowiada Tomasz Prange-Barczyński: redaktor naczelny magazynu „Ferment” i autor książki „Europa na winnych szlakach”.

Nagranie jest już także dostępne do odsłuchania w aplikacjach: Spotify, iTunes, Google Podcasts, Pocket Casts, Stitcher, Overcast, Podplayer i Podkasty.info.

Jeżeli podoba Ci się ten podcast, to możesz mnie też wesprzeć dobrowolną wpłatą w serwisie Patronite: https://patronite.pl/dzialzagraniczny

3 KOMENTARZE

  1. Bardzo ciekawy odcinek, nie tak „egzotyczny” jak zwykle, ale mimo to poruszający temat, o którym w popularnych mediach nie wiele się mówi. Rzetelna wiedza Gościa programu oraz spokojny i przystępny sposób wypowiedzi sprawiają, że słucha się tego podcastu z przyjemnością.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here