Gość: Tomasz Prange-Barczyński
Rząd w Paryżu płaci za przerobienie 330 mln litrów wina na żel dezynfekujący, młodzi Francuzi piją dziś trzy razy mniej tego alkoholu niż ich dziadkowie, a globalne ocieplenie powoduje, że w Bordeaux nieuchronna będzie wymiana lokalnych szczepów, które są dziś zapisane w prawie jako jedna z podstaw przyznawania certyfikatów autentyczności.
O wyzwaniach stojących przed francuskimi winnicami opowiada Tomasz Prange-Barczyński: redaktor naczelny magazynu „Ferment” i autor książki „Europa na winnych szlakach”.
Nagranie jest już także dostępne do odsłuchania w aplikacjach: Spotify, iTunes, Google Podcasts, Pocket Casts, Stitcher, Overcast, Podplayer i Podkasty.info.
Jeżeli podoba Ci się ten podcast, to możesz mnie też wesprzeć dobrowolną wpłatą w serwisie Patronite: https://patronite.pl/dzialzagraniczny
Bardzo ciekawy odcinek, nie tak „egzotyczny” jak zwykle, ale mimo to poruszający temat, o którym w popularnych mediach nie wiele się mówi. Rzetelna wiedza Gościa programu oraz spokojny i przystępny sposób wypowiedzi sprawiają, że słucha się tego podcastu z przyjemnością.
Dziękuję w imieniu swoim i gościa.
Ciekawy artykuł. Dziękuję
Najciekawszy odcinek, pozdrawiam! 🙂
Niesamowicie ciekawy odcinek! Wysłuchałam całości z przyjemnością. 🙂